KaLo SuDi FolloW La SaYe.. TheN INSYAALLAH i Will fOllow U bAcK..=p

Saturday, November 13, 2010

~kids & baby photo contest~

~kids & baby photo contest~

Thanks tuk Wan zulqhairi sebab tag aku masuk contest ni.


suke contest budak2 kecik ni
sgt excited..
hadiah dia sangat lumayan k..


earring dari lazo diamond jewellery.white gold.

kalo korang nak tahu syarat-syarat die klik sini..


so aku pilih picture ni..picture time aku kecik-kecik..



saye tag blogger-blogger ni..




daa....


~MehLa BlaJa Buat PanCake~

Pancake Yummy..yummy..


aku x tau kenape pas aku tgk je cite Boys of Flower ade time die masak pancake tu aku terus rase teringin nk mkn pancake..

tgk pancake ni cam sedap je..

sampai meleleh air liur..

aku x pena cube lg..

tp akan dicube..Insyaallah..

jom2 cube..




Bahan:

Bahan A
Tepung gandum 1 cawan
Baking powder 2 camca
Garam sikit
Gula 2 sudu

Bahan B
Susu 1 cawan (guna susu dutch lady dalam botol tu pun boleh)
Telur 1 biji
Mentega 2 camca (dicairkan)

Cara-cara:

1. Gaul bahan A dan B dalam 2 bekas berasingan

2. Kedua-duanya dah rata/sebati, campur bahan A dan B tadi dalam 1 bekas

3. Gaul bahan tadi. Siap untuk dimasak!

4. Panaskan kuali, sapu mentega sikit.

5. Sendukkan la bahan tadi ke dalam kuali panas. Buatla saiz sebesar/sekecil mana yang suka. Agak-agakla masak macam mana.

5. Dah siap, boleh makan begitu sahaja sebab dah manis. Nak letak jem ke mentega ke madu ke semua boleh. Whipped cream pun boleh.

6. Kalau nak letak siap2 kaya/coklat/jem/peanut butter dalam bancuhan tu pun boleh jugak. Time senduk masuk kat kuali tu, letak la bahan yang digemari. Ataupun ada juga resipi yang letak pisang yang dah dilenyekkan ke dalam bancuhan, gaul sekali. So namanya Pancake Pisang. Bila nak makan nanti, tak perlu cicah-cicah. Semua dah ada kat dalam tu.


boleh gak kalo nak makan ngan coklat..sedapnyeee.....


mungkin nila agaknye adunan pancake itu bile dah masuk dlm kuali..saiz kecik2 comel..


ni contoh pancake syrup..ni contoh je yek..nnti jgn plak korg nk carik yg serupe cam gini gak..=p



tapi kalo korang rase mls gak nk adun2 ni..korang beli je instant pancake kat supermarket tu
banyak kot..pas ni bolehla mkn time breakfast..xya asyik mkn roti je
boleh gak bg mak mertua rase..hehe
boleh gak kalo nak tunjuk kat kwn2 yg korg ni pandai buat pancake...huhu


selamat mencube yek


p/s: aku asyik telan air liur je buat entry ni..ermmm
resepi ni aku amik kat sini..

Friday, November 12, 2010

ToLonGla SuH Aku SabAr

Kenape aku xle nak sbar ni
.
.
.
.
.
ish3...kenape aku xle nk sabar bukak n update blog aku ni..
sabar ye hati...2 more days nak balik umah n leh enjoy2 merepek kat blog aku ni
.
.
.
luse ade paper..org x pandai cam aku kena g study gegeh..
huhu...so yang menyinggah blog aku yg ntah pape ni n drop komen thanks sgt2

nnti aku singgah blog korg balik eh
tguuuu....
.
.
.
dah2 g study fadilah..jgn nk merepek n memalas kan diri..
sebelum 2 nak ckp thanks gak kat bloggie yg ckp gudluck..
my final year projek presentation berakhir dengan jayenye..mood: SGT HEPY
proceed to next sem


..senyum smpai telinge..


now..need to focus on next Saturday paper..
tata bloggie sekalian..


P/s: Dah ade tajuk best tuk new entry nnti..=p


Sunday, November 7, 2010

Mau Exam Daaa...

aii bloggie...

aktiviti berblogging ni akan dihentikan sementare yek..
my exam is around de corner..
kena fokus dulu..hikhik..

kalo korang singgah sini..just drop a message k..i will menyinggah ur blog later..
pade bloggie2 yang nak exam same cm aku ni..gud luck..cayok2!!

wish me luck 4 my PSM presentation this coming Wednesday ni k...
tada...


Monday, November 1, 2010

~Si BuaH HaTi~

Kalo kite sebut si buah hati je mesti korang dah ingat pakwe la bf la..

tapi sebenarnye aku nak cite pasal si buah hati = baby comel = anak

bukan anak akula..sebab aku tak kawen lagi...
kite tgk ank org len..
semuanye pun comel-comel..
sgt geram..


Baby Intan Sarafina




Baby Twin Ziana Zain



Baby Dr. Fazley



Baby Zila Bakarin



Melissa Saila's daughter



Zul Yahya's Family





Baby Shasha




Faizal's Family



Arni Nazira's Family




Aznil's Family


Tapi paling yang banyak2 ni aku paling suke dgn family ni..
bile tgk je..rase lengkap je family ni..

si suami yg penyayang
si isteri yang sejuk mate memandang
anak2 yang comel2



Aidit Marcello's Family



Fad+ilah: Hope 1 day family aku cm gini gak...Amin..=)

daa....

Friday, October 29, 2010

~PeMiLiHan WaRna BaJu DaN TuDunG~


Holla bloggie sekalian...

Post kali ni aku just nak share ngan bloggie-bloggie semua pasal cara nak pilih warne yang baju n tudung yang kire boleh masukla

sebenarnye aku pun x le terror bab2 cam ni..just nak berkongsi..so korang pun lehla share skali yek kat sini..

cakap pasal baju n tudung...skrg ni dah mcm2 jenis dah yg ade..
skrg tudung bawal yang biase kite pakai tu dah x 1 fashion je..
tapi dah mcm2...nak yang bling2..nak yang batu permate..nak yang batu tiga segi..semua pun ade..
kalo shawl lagi la x ya ckp kn...dah mcm2 shawl dah kite tgk org pakai..

tapi sebenarnye padanan wane baju n tudung tu penting..sebab org kate penampilan kite ni
org akan tgk dulu..kalo nk g interview..orang tgk care kite berpakaian pun org dah leh judge kite cmne...tp ade gak org ckp.."dun judge a book by its cover"..hehe



so jom tgk tips2 nye:

  • kalo kite berkulit x berape cerah:
Jgn guna warne2 terlalu terang mcm merah makngah ke, biru,kuning pekat atau oren..guna warne yang cerah mcm putih,baby blue atau krim n u will look feminin.

  • kalo kite berkulit cerah:
Kite sesuai pakai wane yang lembut atau pastel n this color buat korang akan nmpak lebih sweet

  • kalo kite tak tahu same ade warne baju or tudung tu sesuai ke tak ngan kite..kite leh tanye pendapat kawan-kawan. kalo cantik di mate kawan maknenye sesuaila wane tu ngan kite yek..
  • kalo kite berbadan agak gempal:
Elakkan pakai baju yang berbunga besar..tu membuat kn kite nmpak lg gempal...pakai baju
bunga kecik2 n comell

  • kalo kite bebadan kecil:
Kite sesuai kalo pakai baju yang berbunga besar..nak bg bdn kite nmpak berisi sikit..barula molek.

  • Kalo kite dari kategori ketinggian nye x berape cukup:
Kite sesuai pakai baju yang berjalur tegak tuk membuat kan kite nmpak lebih tinggi dan langsing

  • Kalo kite tinggi orangnye:
Elakkan pakai jalur menegak tapi pakai jalur yang melintang..nak bagi kite nmpak tidak terlalu tinggi dan ideal.

  • Time aku kat matrik dlu..cikgu dinamika aku slalu pesan..kalo kite dah pakai baju bercorak..elakkan pakai tudung bercorak jugak..sebab die ckp dah mcm pokok krismas.kalo pakai baju yang plain barula pakai tudung yang bercorak.
  • kalo kite nak bergaye kena ikut tempat dan keadaan jugak.kalo nk g kelas biala simple n selesa sebab senang kot ilmu nk masuk kn.kalo g hang out tu leh agaknye kalo nk bergaye sakan.


Ape pun tips yg aku bg ni..yg paling penting sebenarnye korang selesa ngan ape yang korang pakai..
sekarang ni kalo kite tgk org dah x kesah sgt kot pasal wane ni sebab skrg ni dah mcm2 fesyen..
asalkan korang rase korang ok pakai cm tu,rase yakin.. kire okla tuk semua..

Rasenye banyak lagi kot tipsnye..kalo korang ade tips yang lg bagus korang leh share kat sini k


Jom kite tengok gaye cantik manis Datin Norjuma:




P/S: Betul ke ni gambar Datin Norjuma mase pas Bersalin?? Camne pun die yang penting die mmg cute miut...



sumber: Cikgu matrik n Cikgu kemahiran hidup aku time sekolah men dlu..

Daaa.....


Wednesday, October 27, 2010

Cutest Baby Contest Bersama Sinar Raudah

Penganjur tuk contest ni Sinar Raudah





Walaupun aku tak kawen lagi tapi aku bersemangat nak join contest ni..
so aku letak pic anak buah kesayangan aku..



Name ~~ Mohd Afiq Daniel

Umur ~~ 3 Tahun

Name Ibu ~~ Fadilah (Noorlela Abdul)

so pihak penganjur...sye dah cukup syarat kn..huhu

daaaa....


Sunday, October 24, 2010

~UniQue BuilDinG~



Hye bloggie...
sape2 yang kat u..ujung2 sem ni pham2 jela...
bz nak kena submit project..

tp aku nk relax jap..tulis blog...
semalam duk tgk2 blog..tiba-tiba terbacela satu komen kat shoutbox ni..korang leh bace sendiri kat tepi to yek..cik sorrytosay
"ni blog promote diri ke" huhuhu
blog promote diri ye cik sorrytosay..lebih kurangla..memang aku nak promote diri aku pun..
nak aku ckp cm tu ke baru cik sorrytosay puas hati..
setahu aku xde plak kan aku nk lelong diri aku kat sini..setakat aku letak gmbar..
cite mane aku g..ape aku buat..2 kire nak promote diri aku ke..
ish2...kalo ciksorrytosay x suke bace x suke tgk ke sorila...ciksorrytosay boleh angkat kaki jalan yek
aku pun x suke nk buat org x senang bace blog aku ni..hehe
len kali kalo rase matured..nak komen..tunjuk dpean2..tinggal link ye cik sorrytosay..xkn pengecut kot..kate hebat...komen2 blog orang..hehe =p

peace no war !!

aku buat entry ni bukan nak cite pasal tu..
jom kite tgk bangunan yang unik2 ni..
sgt teruja bile aku tgk..
hebat giler arkitek die..




jom tgk bangunan2 yang pelik ni..


ni shoe house kat pennsylvania united states



yang ni umah ripleys believe it or not kat dalm tv tu


ni public library kat kansas city, missouri


ini crazy house, vietnam



ini cube houses, rotterdam, nertherlands


ni wonderworks, florida


ini crooked house, poland


ini basket building, ohio, US



ini stone house, portugal..

unik2 kan bangunan die...
pas ni kite leh lah buat umah cm gini..

tada...

P/s: salam syg buat cik sorrytosay..=p



Friday, October 22, 2010

~LomPat Si KaTaK LomPaT Da ConTesT~



Hye bloggie...
This my first time buat contest..so penyertaan amatla dialu-alukan..
Senang je Nak Masuk Contest ni...
JOm Tgk Syarat2 die..

Mesti seorang blogger n follower kepada blog Fad+ilah

Buat satu entry yang tajuk die" Lompat Si Katak Lompat Da Contest"
n letak ur pic yang MELOMPAT, syarat die memang kena melompat ye...kalo tak lompat kena reject..=p. tak kesahla gambar tu beramai-ramai atau sorang tp yang penting korang mesti ade dlm gmbar tu..cerita kat sikit pasal gambar tu kat entry korang nanti

Gambar boleh diedit..tak kesahla nak diedit cam mane pun tapi mesti kena JELAS..senang nnti nak tgk...

Letak + linkkan banner "Lompat Si Katak Lompat Da Contest" kat atas pd sidebar n pada entry korang jugak..

Tag minimum 2 orang atau lebih

Tinggalkan url entry penyertaan korang kat bahagian komen di entri contest ni

Tarikh Tutup: 31.12.2010


* kalo nak tanya korang leh tanya kat shoutbox k...daa

Gambar-gambar korang akan dijudge n pemenang akan diberitahu seminggu selepas tarikh tutup

Hadiah misteri menanti n akan diberitahu kemudian



Contoh Pic:



Friday, October 8, 2010

Klaka

Video lawak.


video 1st ni pasal satu rancangan ni nk kenakn org awam..
korg tgkla cmne pakcik yg 1st tu leh relax je bile org ramai serbu die..
haha klaka..




2nd video ni aku tgk byk kali pun aku tak leh tahan nk guling2 gelak...hahahha




Thursday, October 7, 2010

BaBy SigN...

BaBy Sign..

mesti korang x tahu kan baby sign n language..
comel giler tgk baby ni...
aku paling suke tgk time die buat sign gelak..
cute!!!!






ni pic baby comel2..hehe
comel..cute..suke3....







Tuesday, October 5, 2010

Kasih AyaH DaN iBu..

i miss mak n abah..
bile dah rindu kat mak n abah..cl je rase nk ngs...
heh even dah besar pun still akan rase cam gitu sbb mak n abah are evrything 2 me..

cube korang tgk video ni..
video ni aku tgk mmg tersentuhla hati aku..x taula korang kan
video ni abg aku dpt dari sorang ustaz..
maybe ustaz ni pakar motivasi kot...




video

Sunday, October 3, 2010

OtaK Ku PeNaT..

OtaK Ku PeNaT

MinGgu LePas MinGgu Yang SanGat Bz Dgn Test
N MinGgu ni MingGu YanG sanGaT bZ Tuk PSM n ProJeK
Waaa...LmbaT lg Ke aku Nak gRaduate nI..huhu

TakSemPat Nak Update Blog..
FrUsT daN sgt sEdiH

TaPi Hepy sIkit DapT baLik Umah..Huhu =p




Friday, September 24, 2010

JahiTan MaNik


Hai Bloggers...
Tak tahu tiba-tiba dtgnye angin aku nak blaja jahit manik ni..
sebenarnye aku dah try dah buat sebelum ni...
tp berhenti sekerat jalan sebab nak jahit manik ni memang kena sabar

tapi bile aku tgk mak asyik pakai je baju yang bermanik2 ni..
terpk la kat kepale aku ni..
kenape aku x blaja je jahit manik ni..
sebelum ni mmgla ade blaja buat nagn akak ipar aku tp men2 je..
tapi kali ni teringin lak nk blaja betul2..hehe

mane tau ilmu jahit manik ni bergune kat aku nnti time nak amik ati mak mentua..huhu
tak pun leh amik tempahan ke...ahakz..berangan je lebih
tapi mane tau kn tb2 btul2 leh amik tempahan..
rezeki sape tau..

lgpun x yah suh akak ipar aku jahitkan lg..
x yah nk tempah mahal2..
upah die bknnye murah2.

kat bwh ni sume pic jahitan manik..tp ni bukanla yg aku jahit..huhu aku mane expert lg
ni kire contohla..

next time aku upload pic manik yang akak ipar aku jahit..
kalo aku berjaye siapkan jahit manik bju aku , aku tunjuk k..huhu
doakan2la aku rajin nk jahit n tak tertido..haha