KaLo SuDi FolloW La SaYe.. TheN INSYAALLAH i Will fOllow U bAcK..=p

Tuesday, February 9, 2016

Halatuju Selepas SPM

Assalamualaikum and good day readers,


Sekarang ni adalah musim dimana adik-adik yang baru sahaja selesai peperiksaan SPM giat mencari halatuju masing-masing. Apakah pilihan anda? Ingin sambung belajar atau terus bekerja? 


Jika ingin menyambung pelajaran, adik-adik da tahu ke dimana dan kos ape yg bakal adik ambil. 
Sis akan cuba bantu adik-adik yang mungkin kurang tahu atau buntu untuk sambung belajar dimana dan apakah pilihan kos nya.

Di Malaysia, ada pelbagai pilihan dan peluang. Jika adik seorang yang bijak dan genius, melanjutkan pelajaran ke luar negara adalah antara pilihan. tapi perlu diingatkan, zaman ekonomi yang tidak stabil ini kemungkinan peluang itu adalah tipis. Pelbagai pilihan yang ada iaitu IPTA, IPTS dan program matrikulasi. 

Kebanyakan IPTA dan IPTS ada menawarkan program diploma dan sarjana muda. Tapi bagi program sarjana muda, ia memerlukan keputusan yang cemerlang. Bagi program diploma, kebanyakan kos adalah selama 3 tahun. Pilihan IPTA atau IPTS adalah terpulang kepada adik-adik. Tapi nasihat sis, dahulukan IPTA. Jika tiada peluang ke IPTA, barula memilih IPTS. Pilihlah IPTS yang berkualiti dan tidak menipu pelajar. adik-adik diminta untuk lebih berhati-hati dengan pelbagai tawaran dari IPTS. Sis nasihatkan sebelum terima tawaran di mana-mana IPTS siasatla IPTS tersebut. Pilihla IPTS yang sudah established atau dikenali. 

Selain IPTA dan IPTS, program matrikulasi juga popular di kalangan lepasan SPM untuk melanjutkan pelajaran. Program matrikulasi ini termasuklah program KPT dan juga sesetengah universiti seperti UM (PASUM), UIA dan UiTM. Untuk program matrikulasi di bwh KPT, pelajar boleh memilih beberapa aliran seperti aliran penuh dimana ada matapelajaran Biologi, Kimia dan Fizik. Bagi aliran ini, pelajar akan mempunyai peluang untuk memilih sama ada aliran sains atau kejuruteraan setelah tamat matrikulasi. Ada juga aliran yang hanya fokus pada biologi sahaja dan ada yang hanya fokus kepada Fizik atau kejuruteraan. Akaun dan aliran Sains komputer juga ada ditawarkan di matrikulasi. Matrikulasi adalah tempat pembelajaran yang agak "tough" bagi sesetengah pelajar. Sis nasihatkan supaya adik-adik fokus jika ingin mendapat tempat di universiti selepas matrikulasi. Jika pointer adik tidak memuaskan, adik-adik akan dilelong memasuki apa-apa sahaja jurusan atau kos di universiti. Kemungkinan adik tidak akan dapat tempat dan kos seperti yang adik pohon.  Matrikulasi hanya mengambil masa setahun atau 2 tahun jika dibandingkan dengan program diploma. Tetapi diingatkan, matrikulasi tidak akan memberi apa-apa sijil seperti program yang lain. Ia hanyala landasan untuk adik-adik bagi melanjutkan ke peringkat universiti kelak.

Bagi adik-adik yang ingin melanjutkan pelajaran ke diploma dan sijil, Politeknik adalah salah satu tempat yang boleh dijadikan pilihan. pelbagai kos ada ditawarkan. Setelah tamat politeknik, adik-adik boleh meneruskan ke peringkat sarjana muda jika berkesempatan. 

Kolej kemahiran adalah antara kolej yang menawarkan pembelajaran kemahiran dari pelbagai bidang seperti jahitan, masakan, pertukangan, perkapalan dan sebagainya. Kolej Kemahiran adalah tempat yang bagus bagi adik-adik yang mahukan kemahiran sebagai kerjaya suatu hari nanti.


Diharapkan penulisan ini mebantu adik-adik untuk membuat keputusan. Sis nasihatkan adik-adik memilih tempat dan bidang masing-masing mengikut kemampuan dan bukan mengikut tahap kepopularan sesuatu bidang itu. Kerana menimba ilmu di peringkat lebih tinggi adalah lebin mencabar dan memerlukan sumber kewangan yang tinggi. Berfikirlah apa matlamat adik-adik dan apa yang adik ingin lakukan dalam masa 6 7 tahun akan datang. Zaman sekarang adalah zaman dimana adik-adik perlu kuat kerana faktor peluang pekerjaan yang semakin susah dan mencabar, Sis doakan adik-adik di luar sana sentiasa berjaya tidak kira apa pun bidang yang adik-adik ceburi, sama ada sambung belajar mahupun bekerja. 



ok daaa......

Wednesday, July 11, 2012

Tenaga Pengajar Muda UiTM 2012 (TPM)

Assalamualaikum readers..

Today, saya nak review and nak bagitahu sikit pasal Tenaga Pengajar Muda ni. Rasanya ramai kot dah tahu pasal ni. Mungkin ramai yang tunggu bilalah tawaran ni nak bukak. for your information, esok (12/7/2012) TPM ini akan dibuka.Tapi aku pun tak sure pasal ni sebab tadi ada iklan dia, bila nak bukak tak boleh pulak, tapi korang bersedia jela k. Mungkin diorang tengah update kot. So, sesiapa yang nak apply boleh cepat-cepat isi ok. Rasanya lagi ok diorang buat laman web macam ni sebab pemilihan akan lebih tersusun and cepat.

Kalau sesiapa tak tahu pasal TPM ni, sebenarnya TPM ni bagi peluang kat anda-anda semua untuk sambung belajar Master or PhD. kiranya semua perbelanjaan belajar korang akan ditanggung dengan syaratnya selepas habis belajar korang akan jadi lecturer di UiTM dan kena tanda tangani kontrak selama 10 tahun kalau tak silap. Korang bolehlah tengak bidang-bidang apa yang UiTM tawarkan. Kalau korang lepas sesi temuduga dia, tempat sambung belajar terpulang kepada korang nak pilih. Tapi this year yang sedihnya, sesiapa yang dah pun mula sambung belajar untuk Master dan Phd tidak layak memohon. Kiranya, ni untuk sesiapa yang tidak sambung belajar lagi tapi berniat nak sambunglah.Tak berpeluangla aku.. Pape pun gudluck kepada yang memohon ye..

Nak memohon klik sini TPM dan baca manual dia ok..
update: tarikh tutup 25/7/2012, cgpa minimum: 3.00

Tuesday, July 10, 2012

Sambung Belajar atau Bekerja?

Assalamualaikum readers...

Post kali ni aku nak bercerita sikit pasal sambung belajar atau bekerja?  Ramai rasanya yang tak berapa nak pasti nak sambung belajar atau pun terus bekerja lepas habis diploma atau ijazah atau pun sewaktu dengannyalah... Sebenarnya nak sambung belajar ni atau bekerja bergantung pada diri masing-masing. So aku cerita ni berdasarkan pada pengalaman aku sendiri. Mungkin ada beberapa sebab kenapa kita nak sambung belajar dari bekerja. Antara mungkin sebab-sebab dia:

1) Mungkin korang dah ada target sendiri. Contohnya memang korang dari lepas SPM lagi memang dah target nak sambung belajar sampai PhD, Master, Ijazah dan sebagainya. Kiranya korang memang da ada tujuanlah untuk sambung belajar and capai cita-cita korang.

2) Mungkin korang rasa korang tak bersedia lagi nak bekerja.Mungkin golongan ni ramai kot termasukla aku..hehe..Mungkin belum tiba masanya korang nak rasa hidup bekerja, korang pun sambungla belajar.

3) Ikut kawan-kawan.Ada gak sesetangah dari kita nak sambung belajar sebab tengok kawan-kawan sambung belajar. Mungkin seronok kot bila ramai-ramai belajar sama-sama and graduate pun sama-sama.Dan ada gak sebab family yang suruh..

4) Rasanya alasan yang paling selalu kita dengar, sambung belajar sebab nak jadi pensyarah..sekarang nak jadi pensyarah paling kurang pun perlukan Master..Ijazah pun boleh jugak tapi mesti kena sambung belajar jugak nanti.

Dan ini pulak mungkin antara sebab-sebab kenapa ada sesetengah yang memilih untuk bekerja:

1) Rasa dah penat belajar. Mungkin sebab dah terlalu lama belajar otak kita pun da tepu. Dan mungkin da tiba masa cari pengalaman nak bekerja pulak.

2) Dah terfikir-fikir pasal gaji.Kalau da kerja dah boleh dapat gaji. Bolehlah nak beli kereta ke..rumah ke..kahwen ke...=). and boleh jugak bantu family.

3) Masalah kewangan. Mungkin jugak ada sesetengah yang taknak sambung belajar sebab terfikir masalah kewangan. Belajar pun sekarang guna banyak duit..yuran lagi..asrama lagi..makan lagi...

Sebenarnya semuanya ada pro dan kontra die..so..bergantungla pada diri masing-masing. Kalau nak bercakap pasal pengalaman aku, aku rasa ok je sambung belajar. Tapi tengok kawan-kawan yang dah bekerja pun ok je life diorang. Sekarang ni kalau nak sambung belajar dah ada macam-macam bantuan kewangan. Kalau nak sambung ijazah atau diploma tu ada PTPTN, JPA dan MARA. Kalau nak sambung PhD atau Master sekarang ni kerajaan dah bagi bantuan MyBrain.Just apply je. Kalau Master dia akan bayarkan yuran setiap sem kita. Tapi kita tak dapat duit poketla.Kalau PhD, MyBrain akan bagi RM 2300 setiap bulan dan yuran akan dibayarkan sekali. So..tak rugi pun sambung belajar. Tapi tengok kawan-kawan kerja hebat-hebat jeles jugak..hehe. 

Kalau nak sambung Master, sekarang ni Master ade 2 jenis. Master by research or Master by taught course. Kalau Master by taught course ni, kita pergi kelas macam biasa dan ada final exam tapi kalau by research, kena buat researchla. Tapi Master by research ni free jugakla, dia akan busy waktu tertentu je. master by taught course ni jadualnya agak padat jugak. Kalau rasa lepas belajar nak kerja di industri dinasihatkan ambil jela Master by taught course. tapi kalau nak jadi pensyarah ke atau kerja kat R&D Department kat syarikat-syarikat besar, diorang lebih prefer Master by research. Master by research ni seronok jugak sebab dapat pergi conference sana sini, present paper kita. kalau nasib kita baik, kita boleh publish paper. kalau dapat publish paper, peluang nak dapat kerja agak senang jugakla. Nanti kalau korang sambung belajar Master or PhD, korang akan tahula konsep publish paper ni.

So, tu jela yang dapat aku kongsikan. Nak sambung belajar atau bekerja, dua-dua pun ada kelebihan. Pilihan di tangan anda.

Tata for now..

Friday, December 23, 2011

Kenapa kanak-kanak sekarang lain dengan kanak-kanak dahulu?

kenapa ye kanak-kanak sekarang berbeza dengan kanak-kanak dahulu??
kalau kita tengok pun memang ada lainnya..
time zaman aku budak..time zaman abang aku budak lain dengan zaman budak sekarang..

jom tengok apa yang lainnya...

DAHULU

kalau zaman kita dulu mesti tunggu waktu petang
sebab waktu petanglah kawan keluar ramai-ramai nak main
kita pun joinla sekali main..
tapi kadang-kadang bukan petang je..
tengah hari buta pun kita main..
punyala syok dulu main ramai-ramai..

selalu kalau budak perempuan mesti main lompat-lompat getah..
takpun main lubang tikus..teng-teng ke..
tak tahula korang kenal ke tak permainan ni..

tapi yang paling best main hantu galah, baling selipar ngan besbol
amik kayu pukul bola tenis lari satu pusingan
serius seronok main ramai-ramai..
rasa macam taknak balik rumah je..

Gambar: Syok kan main teng-teng cam gini ramai-ramai


TAPI SEKARANG

susah sangat rasanya aku nak tengok dah sekarang budak-budak nak main kat lua petang-petang
kalau ada pun budak-budak laki main bola atau futsal
nak main lompat-lompat getah ke..hantu galah ke..
besbol ke memang payah da nak jumpa...
diorang ni duk umah main playstation je
takpun lagi canggih main ipad..
budak-budak sekarang kan...


Gambar: even yang kecik baru 2 3 tahun pun dah pandai main ipad da..hehe




DAHULU

kalau tengok fesyen dahulu dengan sekarang memang berbeza
kalau dulu budak perempuan pakai baju kembang je..
tak pun pakai baju pun selebet je..
sama dengan budak laki..
kita dulu sibuk main je..mana ada masa nak pikir baju aku cantik tak
baju aku branded tak...takda masa pun nak pikir tu semua
yang kita pikir main...main..main..

TAPI SEKARANG

cuba tengok budak-budak sekarang..
baju diorang memang kalah kita..
nak pakai yang cantik je
yang ikut trend je..
dan kadang-kadang nak yang branded je..
kalau dulu kita boleh je pakai baju yang sehelai harga sembilan hinggit sembilan puluh sen tu
budak sekarang mana lah nak..
silap-silap buat kain buruk je..



Gambar: Kecik-kecik dah jadi model..kalah madonna..=)



DAHULU

kalau dulu kita nak telefon kawan-kawan, takdapat telefon rumah,
gunalah public phone..
cari duit syiling semata-mata nak pergi telefon kawan




TAPI SEKARANG

nak cari public phone pun dah susah..
sebabnya semua orang dah ada handphone..
budak darjah 1 pun da pandai pakai handphone dah..
cubala tengok kalau raya ke kenduri ke..
kalau kita dulu, jumpa sedara, jumpa kawan main kat depan rumah
tapi budak sekarang sedara pun tak kenal agaknya
sebab sibuk duk tekan handphone kat tangan

handphone canggih lak tu.. iphone, touch pad tu punya handphone
tak main lah pakai handphone nokia yang besar gedabak tu da
semua nak yang nipis-nipis..

DAHULU

kalau dulu bila dapat no 1 je atau dapat keputusan 5a ke upsr
family mesti bawak kua makan, sebagai hadiah
takpun paling hebat pun dapatlah basikal ke


TAPI SEKARANG

bila dapat je keputusan baik, hadiah dia mesti
handphone canggih
ipad
Playstation
laptop
kamera dslr
canggih betul budak-budak sekarang
dulu kita tak pandai pun nak mintak-mintak benda camni..


Gambar: Dulu-dulu ipad ni jela yang ada...hehe


DAHULU


dulu kita time kecik-kecik ni mana la ada perasaan sangat nak bercinta-cinta ni
tengok muka masing-masing semua takde selera
sebabnya memang tak terpikir pun semua tu


TAPI SEKARANG


budak-budaknya advance..da pandai dah main-main mata
bercouple-couple lak...
pastu dating kat shoping mall..
baru setahun jagung..
baru darjah 5, 6 da pandai da jalan-jalan dating
macam-macam...



kalau tengok dahulu dengan sekarang memang lain sebab zaman pun dah lain
tak kesah la kita ni budak zaman mana pun tapi yang penting
buat apa pun mesti ada batasan dia
tak salah pun hidup kat zaman dunia canggih ni
tapi sekurang-kurangnya kita pandailah beza mana buruk mana ok
ye adik-adik..

jom kita main hantu galah ramai-ramai..hehe
adios..amigos....=)











Friday, July 15, 2011

Kenapa gaduh-gaduh ni baby?

Kenapa gaduh-gaduh ni baby?
Tak baik tau gaduh-gaduh ni...
baby kan comel..baik...=)





Jom kita tengok baby ni gaduh macam mane..







Dialog baby comel ni:

boy:i said no!
girl: if i say *pause*yes.. i say yes! if assaayy no ummm no!
boy: noooo!
girl: i saaaayyy no
boy:iiiiiii saiiidd no first!
girl: i said no first!
boy: be quiet!
girl: you be quiet!
boy: *points finger*you be quiet nooowww!
girl:you be quiet! I'm four? u not four!
boy:*he repeat the girl said
girl: you are bad!
boy: no you are bad!
girl: imma tell your mom.. you go home
boy: go

Really funny this video
Kecik-kecik dah pandai ye baby
Nanti besar jangan macam gitu tau..=)

Wednesday, July 13, 2011

Kenapa kau bergaya macam tu?

assalamualaikum bloggie-bloggie sekalian..

rasanya dah berkurun aku tak update blog.nak kata takda masa banyak je masa
tapi mungkin tahap kemalasan aku yang melampau sejak menjak habis study ni

so...aku nak update blog aku ni dengan tajuk yang mungkin sedang hangat diperkatakan..
pasal TUDUNG

bila sebut pasal TUDUNG akan timbullah pelbagai isu-isu yang sensitif yang nak dipersoal dan diperkatakan

ayat aku dah jadi skema..aku tertarik nak cerita pasal isu ni sebab aku terbaca satu artikel ni kat
Majalah NUR keluaran Julai baru-baru ni..

Bila baca artikel ni memang rasa sekarang ni dunia dah semakin tua..
berbalik pada cerita tajuk kita hari ni
"KENAPA KAU BERGAYA MACAM TU?"

terbeliak mata pak imam tengok!! ish..ish...credit pic: oh media


Rasa-rasanya kenapa kau bergaya macam tu??
kalau sebut bab bergaya ni..waktu sekarang ni macam-macam fesyen dah yang ada
tepulang kat kita sahaja nak bergaya semacam mana..

tapi apa pun fesyen yang kita gayakan akan ada batasannya..
so aku petik kata-kata dalam artikel ni yang ditulis oleh
Pn Yasmin Siddik
mengenai fesyen muslimah sekarang.

Pn Yasmin Siddik ni memang popular...
Dulu dia pernah datang UTM bagi talk..
Serius best..

Antara kata-kata dia:

"Menutup kepala bermula dengan menutup rambut, telinga, leher dan dada
sehingga payu dara dan apa sahaja cara ikatan tudung yang digunakan, janganlah
sampai ia membuat wajah kita kelihatan luarbiasa dan menarik perhatian orang"


"Ikatan tudung dengan fesyen bonggol merupakan trend terkini namun tidak ramai
tahu akan sejarah tudung yang diikat dengan sanggul tinggi merupai bonggol unta.
Wanita jahiliah sebelum kedatangan Islam membuat sanggul tinggi
dan meletakkan tudung mereka di belakang badan dengan tujuan menampakkan perhiasan di dada serta bentuk payu dara mereka. Selepas kedatangan Islam, tudung diletakkan di depan dan sanggul direndahkan untuk menunjukkan wanita demikian terdidik dengan baik"

"Trend mengayakan tali pinggang dengan seluar tidak salah tetapi tidak boleh digayakan
seperti kaum lelaki dimasukkan ke dalam seluar sehingga menampakkan seluar atau alur punggung"


"Mengikuti perkembangan fesyen tidak salah tetapi biarla bertempat dan
tidak memalukan. rasa malu itu membuatkan seseorang wanita itu lebih istimewa"

Teringat kata-kata ustaz dalam Halaqah Sentuhan Qalbu:
Adakah kita mahu dipandang cantik di dunia,
tetapi dipandang jijik dan hina di sana?? (Akhirat).

so jomlah kita sama-sama jadi muslimah yang istimewa
di mata semua lebih-lebih lagi di mata Allah.Insyaallah....

kalau pakai macam ni sure akan dapat perhatian..hehe
senang nak tidur


P/S:Kat tempat tinggal aku ni ada 2 orang perempuan
baru je dua hari meninggal pada hari yang sama..
dua-dua ni muda lagi..sorang dalam lingkungan 25 tahun..
yang sorang lagi baru 19 tahun..

dalam usia yang masih muda Allah dah menjemput mereka ni..
kematian kita??
kita sendiri pun tak dapat nak pastikan..

Thursday, February 17, 2011

Kenapa orang boleh mati sebab main game???


Korang agak-agaklah kan kenapa orang boleh mati sebab main game??
ni yang aku nak cerita ni..

huhu aku memang suka main game..tapi game masak-masaklah..haha
sebenarnya banyak dah kan game sekarang ni..
ada game lumba kereta macam Need for Speed
ada game perang-perang macam Red Alert
ada game tembak-tembak macam Counter strike..
ada game tanam-tanam macam game zombie..
pendek kata...memang tak terkatala banyaknya..

Tapi yang aku nak cerita ni game online
aku rasa korang biasa kot main game online ni kan..
tapi aku nak bagi game yang best punyaaaa..

1) Game ni kalau korang main memang boleh mati sebab terkejutzz

huhuhu......game ni aku try main sem lepas..
kawan aku bagi link.dengar dia cerita memang macam bersemangat gakla aku nak main
aku pun tryla bukak...dia memang lembab sikit nak loading..korang kena sabarla sikit..

pastu korang masukkanla apa yang diorang suruh masukkan macam nama ke apa ke
dan yang paling penting game ni hanya boleh main dari pukul 6 petang sampai 6 pagi..
kalau tak silap akula..tapi kalau korang nak main waktu lain pun boleh je..just setkan je laptop korangnya clock pukul antara 6 petang hingga 6 pagi tu..

nanti akan adala task-task yang korang akan kena main...task pertama time aku main dengan kawan aku..tangkap gambar hantu...macam nila..




Pastu korang klik..klik..klik..menghala ke perempuan rambut putih tu sampaila kua macam ni


hambik ko sekali!! kalau kau duduk betul-betul depan laptop tu mahu tak terperanjat..
terkejut gila la...aku menjerit kot main ni dengan kawan aku..
mula-mula tunjuk terer..last-last penakut..
tapi kitaorang meneruskan perjuangan..
memang mencabar task seterusnya..
kalau korang nak tahu..korang tryla main eh...kalu berani mainla sorang..
baik punyaaaa......hehehehehe <= aku gelak jahat..
tapi nak diingatkan yang sakit tu janganla main takut lagi bertambah sakit
yang cepat terkencing tu pun..pergila kencing dulu sebelum main eh..
game ni memang semuanya gelap..jangan risau..
dan memang dia akan automatik lari ikut pintu mana pun yang dia suka..jangan gabra..
hehehe......cuba tau..


2) Game ni kalau korang main, korang pun boleh mati sebab jenuh nak pilih baju and accesories dia yang cantik-cantik


Game ni memang sesuai sangatla kat ladies-ladies yang suka berfashion ni..
sebab kat sini korang boleh pilih fashion macam mana pun yang korang nak..
banyak gila kot..aku main game ni lepas cik ekin kita yang promote..
time kacih cik ekin..hehe

kat sini korang cakap je korang nak baju macam mana...kasut macam mana..beg tangan..
gelang...semuala sekali..even model pun korang leh pilih.
pandai-pandai koranglah nanti nak pilih..
aku cadangkan baiklah korang sign up...sebab nanti korang boleh save hasil kerja korang tu..
sign up pun free je..

ni tengok yang aku main...hehe aku tak pandai berfesyen..so kalau buruk tu janganla kutuk..huhuhu



3) Game yang ni memang syok sampai korang rasa nak mati sebab dah tak de suara


Game ni sekarang ni kawan-kawan aku tengah syok main..
oii pika..umai..ekin..tak habis-habis lagi ke korang battle...
hehehe
aku tak main lagi game ni..sekadar menjadi penonton sebab aku tak pandai nyanyi nanti
habis rosak lagu aku kerjakan.
bagi sapa-sapa yang kaki karaoke tu game ni memang sesuai la untuk korang..
tapi lagu-lagu kat sini lagu-lagu english je..malay takde.
tapi cita-cita kawan-kawan aku ni
diorang nak buat laman web khas untuk lagu-lagu melayu..tak tahula jadi ke mimpi je..huhu

pastu kat sini korang boleh sign up free and buat battle..kiranya nak lawan berkaraokela..
nanti korang bolehla lawan dengan kawan-kawan korang sendiri
ataupun dengan minah-minah saleh or arab yang karaoke sama gak..hehe
lagu korang boleh pilih...


tu jela yang aku nak kongsi
mainla berpada-pada..jangan sampai rasa nak mati..huhu

selamat mencuba