KaLo SuDi FolloW La SaYe.. TheN INSYAALLAH i Will fOllow U bAcK..=p

Saturday, November 13, 2010

~MehLa BlaJa Buat PanCake~

Pancake Yummy..yummy..


aku x tau kenape pas aku tgk je cite Boys of Flower ade time die masak pancake tu aku terus rase teringin nk mkn pancake..

tgk pancake ni cam sedap je..

sampai meleleh air liur..

aku x pena cube lg..

tp akan dicube..Insyaallah..

jom2 cube..




Bahan:

Bahan A
Tepung gandum 1 cawan
Baking powder 2 camca
Garam sikit
Gula 2 sudu

Bahan B
Susu 1 cawan (guna susu dutch lady dalam botol tu pun boleh)
Telur 1 biji
Mentega 2 camca (dicairkan)

Cara-cara:

1. Gaul bahan A dan B dalam 2 bekas berasingan

2. Kedua-duanya dah rata/sebati, campur bahan A dan B tadi dalam 1 bekas

3. Gaul bahan tadi. Siap untuk dimasak!

4. Panaskan kuali, sapu mentega sikit.

5. Sendukkan la bahan tadi ke dalam kuali panas. Buatla saiz sebesar/sekecil mana yang suka. Agak-agakla masak macam mana.

5. Dah siap, boleh makan begitu sahaja sebab dah manis. Nak letak jem ke mentega ke madu ke semua boleh. Whipped cream pun boleh.

6. Kalau nak letak siap2 kaya/coklat/jem/peanut butter dalam bancuhan tu pun boleh jugak. Time senduk masuk kat kuali tu, letak la bahan yang digemari. Ataupun ada juga resipi yang letak pisang yang dah dilenyekkan ke dalam bancuhan, gaul sekali. So namanya Pancake Pisang. Bila nak makan nanti, tak perlu cicah-cicah. Semua dah ada kat dalam tu.


boleh gak kalo nak makan ngan coklat..sedapnyeee.....


mungkin nila agaknye adunan pancake itu bile dah masuk dlm kuali..saiz kecik2 comel..


ni contoh pancake syrup..ni contoh je yek..nnti jgn plak korg nk carik yg serupe cam gini gak..=p



tapi kalo korang rase mls gak nk adun2 ni..korang beli je instant pancake kat supermarket tu
banyak kot..pas ni bolehla mkn time breakfast..xya asyik mkn roti je
boleh gak bg mak mertua rase..hehe
boleh gak kalo nak tunjuk kat kwn2 yg korg ni pandai buat pancake...huhu


selamat mencube yek


p/s: aku asyik telan air liur je buat entry ni..ermmm
resepi ni aku amik kat sini..

7 comments:

  1. thnx for the recipe..insyaAllah, will try it

    ReplyDelete
  2. Salam... saya tag awak untuk join contest ni.. hadiah lumayan beb... masuk laa... hadiah earing white gold kot.. masuk2.. contest pun senang giler...!!!

    http://wamozuwaha.blogspot.com/2010/11/kids-baby-photo-contest.html

    ReplyDelete
  3. shakira:try tau..
    Siti: hehe nnti eh..

    ReplyDelete
  4. nyam3...mcm sedap jer..tak sabar nk cuba..^_^

    ReplyDelete