KaLo SuDi FolloW La SaYe.. TheN INSYAALLAH i Will fOllow U bAcK..=p

Friday, October 29, 2010

~PeMiLiHan WaRna BaJu DaN TuDunG~


Holla bloggie sekalian...

Post kali ni aku just nak share ngan bloggie-bloggie semua pasal cara nak pilih warne yang baju n tudung yang kire boleh masukla

sebenarnye aku pun x le terror bab2 cam ni..just nak berkongsi..so korang pun lehla share skali yek kat sini..

cakap pasal baju n tudung...skrg ni dah mcm2 jenis dah yg ade..
skrg tudung bawal yang biase kite pakai tu dah x 1 fashion je..
tapi dah mcm2...nak yang bling2..nak yang batu permate..nak yang batu tiga segi..semua pun ade..
kalo shawl lagi la x ya ckp kn...dah mcm2 shawl dah kite tgk org pakai..

tapi sebenarnye padanan wane baju n tudung tu penting..sebab org kate penampilan kite ni
org akan tgk dulu..kalo nk g interview..orang tgk care kite berpakaian pun org dah leh judge kite cmne...tp ade gak org ckp.."dun judge a book by its cover"..hehe



so jom tgk tips2 nye:

  • kalo kite berkulit x berape cerah:
Jgn guna warne2 terlalu terang mcm merah makngah ke, biru,kuning pekat atau oren..guna warne yang cerah mcm putih,baby blue atau krim n u will look feminin.

  • kalo kite berkulit cerah:
Kite sesuai pakai wane yang lembut atau pastel n this color buat korang akan nmpak lebih sweet

  • kalo kite tak tahu same ade warne baju or tudung tu sesuai ke tak ngan kite..kite leh tanye pendapat kawan-kawan. kalo cantik di mate kawan maknenye sesuaila wane tu ngan kite yek..
  • kalo kite berbadan agak gempal:
Elakkan pakai baju yang berbunga besar..tu membuat kn kite nmpak lg gempal...pakai baju
bunga kecik2 n comell

  • kalo kite bebadan kecil:
Kite sesuai kalo pakai baju yang berbunga besar..nak bg bdn kite nmpak berisi sikit..barula molek.

  • Kalo kite dari kategori ketinggian nye x berape cukup:
Kite sesuai pakai baju yang berjalur tegak tuk membuat kan kite nmpak lebih tinggi dan langsing

  • Kalo kite tinggi orangnye:
Elakkan pakai jalur menegak tapi pakai jalur yang melintang..nak bagi kite nmpak tidak terlalu tinggi dan ideal.

  • Time aku kat matrik dlu..cikgu dinamika aku slalu pesan..kalo kite dah pakai baju bercorak..elakkan pakai tudung bercorak jugak..sebab die ckp dah mcm pokok krismas.kalo pakai baju yang plain barula pakai tudung yang bercorak.
  • kalo kite nak bergaye kena ikut tempat dan keadaan jugak.kalo nk g kelas biala simple n selesa sebab senang kot ilmu nk masuk kn.kalo g hang out tu leh agaknye kalo nk bergaye sakan.


Ape pun tips yg aku bg ni..yg paling penting sebenarnye korang selesa ngan ape yang korang pakai..
sekarang ni kalo kite tgk org dah x kesah sgt kot pasal wane ni sebab skrg ni dah mcm2 fesyen..
asalkan korang rase korang ok pakai cm tu,rase yakin.. kire okla tuk semua..

Rasenye banyak lagi kot tipsnye..kalo korang ade tips yang lg bagus korang leh share kat sini k


Jom kite tengok gaye cantik manis Datin Norjuma:




P/S: Betul ke ni gambar Datin Norjuma mase pas Bersalin?? Camne pun die yang penting die mmg cute miut...



sumber: Cikgu matrik n Cikgu kemahiran hidup aku time sekolah men dlu..

Daaa.....


4 comments:

  1. salam

    lecture saya pernah tegur student dia, " kenapa orang perempuan kalau pakai baju, satu set sama warna. kalau hijau tua dari atas ke bawah sama. dari jauh macam pokok pisang!"

    kena pandai match baju dan tusung jugak kan? thanks for sharing =)

    ReplyDelete
  2. btul2 aniza...org ckp kalo pakai baju corak biala wane tudung kite tu ikut wane corak tu bukan wane tanah baju..kalo satu bdn dah same wane..tu yg jd cm pokok pisang dari jauh tu..=p

    ReplyDelete
  3. wahhh...!! tips2 yg bagus...
    leh amik nie tips ni...
    urmmmmm....cme x tau sy nie ketogeri kulit yg mne....huhuhu

    ReplyDelete