KaLo SuDi FolloW La SaYe.. TheN INSYAALLAH i Will fOllow U bAcK..=p

Wednesday, July 13, 2011

Kenapa kau bergaya macam tu?

assalamualaikum bloggie-bloggie sekalian..

rasanya dah berkurun aku tak update blog.nak kata takda masa banyak je masa
tapi mungkin tahap kemalasan aku yang melampau sejak menjak habis study ni

so...aku nak update blog aku ni dengan tajuk yang mungkin sedang hangat diperkatakan..
pasal TUDUNG

bila sebut pasal TUDUNG akan timbullah pelbagai isu-isu yang sensitif yang nak dipersoal dan diperkatakan

ayat aku dah jadi skema..aku tertarik nak cerita pasal isu ni sebab aku terbaca satu artikel ni kat
Majalah NUR keluaran Julai baru-baru ni..

Bila baca artikel ni memang rasa sekarang ni dunia dah semakin tua..
berbalik pada cerita tajuk kita hari ni
"KENAPA KAU BERGAYA MACAM TU?"

terbeliak mata pak imam tengok!! ish..ish...credit pic: oh media


Rasa-rasanya kenapa kau bergaya macam tu??
kalau sebut bab bergaya ni..waktu sekarang ni macam-macam fesyen dah yang ada
tepulang kat kita sahaja nak bergaya semacam mana..

tapi apa pun fesyen yang kita gayakan akan ada batasannya..
so aku petik kata-kata dalam artikel ni yang ditulis oleh
Pn Yasmin Siddik
mengenai fesyen muslimah sekarang.

Pn Yasmin Siddik ni memang popular...
Dulu dia pernah datang UTM bagi talk..
Serius best..

Antara kata-kata dia:

"Menutup kepala bermula dengan menutup rambut, telinga, leher dan dada
sehingga payu dara dan apa sahaja cara ikatan tudung yang digunakan, janganlah
sampai ia membuat wajah kita kelihatan luarbiasa dan menarik perhatian orang"


"Ikatan tudung dengan fesyen bonggol merupakan trend terkini namun tidak ramai
tahu akan sejarah tudung yang diikat dengan sanggul tinggi merupai bonggol unta.
Wanita jahiliah sebelum kedatangan Islam membuat sanggul tinggi
dan meletakkan tudung mereka di belakang badan dengan tujuan menampakkan perhiasan di dada serta bentuk payu dara mereka. Selepas kedatangan Islam, tudung diletakkan di depan dan sanggul direndahkan untuk menunjukkan wanita demikian terdidik dengan baik"

"Trend mengayakan tali pinggang dengan seluar tidak salah tetapi tidak boleh digayakan
seperti kaum lelaki dimasukkan ke dalam seluar sehingga menampakkan seluar atau alur punggung"


"Mengikuti perkembangan fesyen tidak salah tetapi biarla bertempat dan
tidak memalukan. rasa malu itu membuatkan seseorang wanita itu lebih istimewa"

Teringat kata-kata ustaz dalam Halaqah Sentuhan Qalbu:
Adakah kita mahu dipandang cantik di dunia,
tetapi dipandang jijik dan hina di sana?? (Akhirat).

so jomlah kita sama-sama jadi muslimah yang istimewa
di mata semua lebih-lebih lagi di mata Allah.Insyaallah....

kalau pakai macam ni sure akan dapat perhatian..hehe
senang nak tidur


P/S:Kat tempat tinggal aku ni ada 2 orang perempuan
baru je dua hari meninggal pada hari yang sama..
dua-dua ni muda lagi..sorang dalam lingkungan 25 tahun..
yang sorang lagi baru 19 tahun..

dalam usia yang masih muda Allah dah menjemput mereka ni..
kematian kita??
kita sendiri pun tak dapat nak pastikan..

6 comments:

  1. erk..pakai tudung..tp nampak tali tu..adesss..ape kes la makhluk ni..

    ReplyDelete
  2. najihah: huhu itula..pakai tudung elok..tang tali tu plak boleh terlepas pandang...

    ReplyDelete
  3. alahai..baju dah cantik dah..tapi....
    tudung gitu..alamak xpakai kot. haha

    ReplyDelete
  4. aida: hehe org sekarang ni memang macam-macam..hehe

    ReplyDelete
  5. ape lah pakai tdung macam tu.
    memalukan betul

    ReplyDelete
  6. ape fesyen ni.kain xckop kot. :D

    ReplyDelete