KaLo SuDi FolloW La SaYe.. TheN INSYAALLAH i Will fOllow U bAcK..=p

Tuesday, July 10, 2012

Sambung Belajar atau Bekerja?

Assalamualaikum readers...

Post kali ni aku nak bercerita sikit pasal sambung belajar atau bekerja?  Ramai rasanya yang tak berapa nak pasti nak sambung belajar atau pun terus bekerja lepas habis diploma atau ijazah atau pun sewaktu dengannyalah... Sebenarnya nak sambung belajar ni atau bekerja bergantung pada diri masing-masing. So aku cerita ni berdasarkan pada pengalaman aku sendiri. Mungkin ada beberapa sebab kenapa kita nak sambung belajar dari bekerja. Antara mungkin sebab-sebab dia:

1) Mungkin korang dah ada target sendiri. Contohnya memang korang dari lepas SPM lagi memang dah target nak sambung belajar sampai PhD, Master, Ijazah dan sebagainya. Kiranya korang memang da ada tujuanlah untuk sambung belajar and capai cita-cita korang.

2) Mungkin korang rasa korang tak bersedia lagi nak bekerja.Mungkin golongan ni ramai kot termasukla aku..hehe..Mungkin belum tiba masanya korang nak rasa hidup bekerja, korang pun sambungla belajar.

3) Ikut kawan-kawan.Ada gak sesetangah dari kita nak sambung belajar sebab tengok kawan-kawan sambung belajar. Mungkin seronok kot bila ramai-ramai belajar sama-sama and graduate pun sama-sama.Dan ada gak sebab family yang suruh..

4) Rasanya alasan yang paling selalu kita dengar, sambung belajar sebab nak jadi pensyarah..sekarang nak jadi pensyarah paling kurang pun perlukan Master..Ijazah pun boleh jugak tapi mesti kena sambung belajar jugak nanti.

Dan ini pulak mungkin antara sebab-sebab kenapa ada sesetengah yang memilih untuk bekerja:

1) Rasa dah penat belajar. Mungkin sebab dah terlalu lama belajar otak kita pun da tepu. Dan mungkin da tiba masa cari pengalaman nak bekerja pulak.

2) Dah terfikir-fikir pasal gaji.Kalau da kerja dah boleh dapat gaji. Bolehlah nak beli kereta ke..rumah ke..kahwen ke...=). and boleh jugak bantu family.

3) Masalah kewangan. Mungkin jugak ada sesetengah yang taknak sambung belajar sebab terfikir masalah kewangan. Belajar pun sekarang guna banyak duit..yuran lagi..asrama lagi..makan lagi...

Sebenarnya semuanya ada pro dan kontra die..so..bergantungla pada diri masing-masing. Kalau nak bercakap pasal pengalaman aku, aku rasa ok je sambung belajar. Tapi tengok kawan-kawan yang dah bekerja pun ok je life diorang. Sekarang ni kalau nak sambung belajar dah ada macam-macam bantuan kewangan. Kalau nak sambung ijazah atau diploma tu ada PTPTN, JPA dan MARA. Kalau nak sambung PhD atau Master sekarang ni kerajaan dah bagi bantuan MyBrain.Just apply je. Kalau Master dia akan bayarkan yuran setiap sem kita. Tapi kita tak dapat duit poketla.Kalau PhD, MyBrain akan bagi RM 2300 setiap bulan dan yuran akan dibayarkan sekali. So..tak rugi pun sambung belajar. Tapi tengok kawan-kawan kerja hebat-hebat jeles jugak..hehe. 

Kalau nak sambung Master, sekarang ni Master ade 2 jenis. Master by research or Master by taught course. Kalau Master by taught course ni, kita pergi kelas macam biasa dan ada final exam tapi kalau by research, kena buat researchla. Tapi Master by research ni free jugakla, dia akan busy waktu tertentu je. master by taught course ni jadualnya agak padat jugak. Kalau rasa lepas belajar nak kerja di industri dinasihatkan ambil jela Master by taught course. tapi kalau nak jadi pensyarah ke atau kerja kat R&D Department kat syarikat-syarikat besar, diorang lebih prefer Master by research. Master by research ni seronok jugak sebab dapat pergi conference sana sini, present paper kita. kalau nasib kita baik, kita boleh publish paper. kalau dapat publish paper, peluang nak dapat kerja agak senang jugakla. Nanti kalau korang sambung belajar Master or PhD, korang akan tahula konsep publish paper ni.

So, tu jela yang dapat aku kongsikan. Nak sambung belajar atau bekerja, dua-dua pun ada kelebihan. Pilihan di tangan anda.

Tata for now..

93 comments:

  1. klu kak su ni dah tua kot nak sambung blajar.otak pon dah tepu.. huhu..pepon klu dah minat..teruskan ja keinginan tu..

    ReplyDelete
  2. kagum ngan orang yg sambung belajar w,pun dah keje

    ReplyDelete
    Replies
    1. kerja pun still boleh sambung belaja gak irfa..

      Delete
  3. jalan2 ksini n' baca2 postnya,,, ^_^

    ReplyDelete
  4. both ad pro n kontra . terpulang pd kita nk pilih yg mna :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup betul..masing2 ade kelebihan n kelemahan..

      Delete
  5. aku fedup.. tepu sgt dh belajar master by research. khamis ni dpt interview scholar yg dipertuan agong phd.. aku x nak pegiii.. sbb aku fedup dh bealajoo. penat!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..dapat peluang pegila cik anon..bukan senang tu nk dpt scholar yang dipertuan agong tu..xpun relax la dulu baru smbung balik..=)

      Delete
  6. agak2 an..kalau diploma je. berguna ke tuk jaminan kerja yang baek?
    orang kata..belajar tinggi2 pon nanti gaji sama je dengan orang yang takde kelulusan,tapi pengalaman kerja dah lama,gaji pon setaraf je dengan yang berkelulusan? betul ke? pandangan pliz

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau cerite pasal pengalaman sebenarnya pengalaman tu lg berharga sebenarnya...diploma n sebagainya ni sebenarnye sebagai syarat je nak pg mx kerja..kalau pengalaman kite banyak dalam bidang yang kita mintak tu memang bonusla tuk kite..sebab kite da ade extra point kat situ...diploma n sebagainya ni sebagai tiket je kita nak mintak keje tu..bila kita dipanggil time interview dia akan tengok pengalaman kita...tu my opinionla..sory reply lmbat ye..

      Delete
  7. konpiuh3 dilema3.... hermmm fening2 mkirkan nye... list de pro n kontra both of then boley x :) tq

    ReplyDelete
  8. cantek lah blog awak....camane nak buat blog camnie???

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..buat cam biase je..cube tgk tutorial kat blog2..

      Delete
  9. Salam Tuan Blog...
    Saya nak tanya lah...kalau kita dah ada master...sambung PhD tu....
    -nak kena survey supervisor dulu
    -Kemudian sediakan proposal topik
    -Bincang dengan supervisor....
    -Kemudian baru mendaftar PhD

    Itulah yg saya faham...ada yg salahkah...this is so shallow....tapi sebagai persediaan..bolehkah betulkan kalau saya tertinggal?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm...sori ye lambat reply...dari yang awak nyatakan tu saye rase da betulla tu...tp every uni maybe different systemla kan..kalo based pada uni saye (UTM) mmg kite akan survey supervisor dlu..then kite jumpe n bincang dulu ngan sv tu sbb ade sesetgh sv yang da ade tajuk siap2..so u tinggal study topik tu sikit n prepare proposal tuk mohon phd..n i nasihat kn u survey betul2 sv tu..kalo u da ade topik sendiri try cari sv yg expert pasal topik u tu...tu based ape yg saye tahu tau..maybe system awak berbeza tp tu basic guidelinenyela..

      Delete
  10. huhu.. sy sbnye kan.. cm xde hala tuju hidop jek.. nk smbng std ke x sbnrye? takot salah pilih jalan hdop.. huhu..;(

    ReplyDelete
    Replies
    1. xpe cik anon..ape2 pun yg awak pilih mesti ade hikmah sebaliknye..

      Delete
  11. salam...sye skrg ni dlm dilemma antara kerja atau smbung belajar...sebelum ni sye ade belajar smpai peringkat sijil...dan interview demi interview tp xde rezeki...so sye brniat utk smbung belajar tp pd pnghujung sem 1 sye dpt call dr satu company ni...offer sye kerja tetap...patutkh sye accept kerja tu or smbung blajar? sye sbnrnya agak berumur utk ambil diploma sbb sye skrg brumur 25 thn...mntak sape2 yg ade opinion for my problem bg opinion korang sbb sye mmg dilemma giler skrg...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sorry lambat reply...awak blaja tu dpt biasiswa atau pinjaman ye..kalo awk meminjam,kalo stop blaja kena bayar balik yang awak pinjam tu...sekarang ni sbnrnye nak cari keje mmg susah..kalau awak rase kerja yg awak dpt tu awak berpuas hati teruskan niat awak tu...tp kena pk masak-masak dlu sbb insyaallah kalau awak smbung blaja pun x rugi sbb insyaallah akan ade rezeki awak akan dtg..

      Delete
  12. saya graduan uitm sem 3 ijazah..tiba2 saya dapat tawaran n lapor diri untuk jawatan pdrm?KERJA ATAU BLAJAR..SAYA PUSING

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sem 3 ijazah da agak lame jugak tu..kos awak brape tahun ye? sebebnarnye dapat peluang pdrm satu peluang yang baik. Tapi disebabkan awak da sem 3 saya nasihatkan awak pk seeloknye..sbnrnye lepas awak masuk pdrm pun awak still blh mx sambung blaja smbil bekerja...macam adik saya. tapi kalau awk abeskan blaja awk dlu n apply balik tuk pdrm pun bolh juge sbb kalo da ade ijazah masuk pdrm terus jadi inspektor...tanyela pendapar keluarge dan kwn2 dlu ye...pdrm jawatan kerajaan yang da terjamin kerjenye..

      Delete
  13. b'tuahla awk..mude2 dh dpt master..akk ni bru dpt degree..bt full time..bile dh grad menganggur plak..aduhaii..bile dikenang rse cam mnyesal je brenti keje dulu2 semata2 nk amik degree..

    ReplyDelete
    Replies
    1. saye masih dalam proses tuk dapat master kak..x dpt lg..hehe xpe kak..akak jgn regret dlm menuntut ilmu ni...insyallah rezeki akak ade...mungkin lambat atau cepat je...tula kdg2 ni rezeki ni kite tak boleh nk ckp sbb ade master blaja tinggi2 pun blum tentu dpt keje..yang penting kite usaha je kak..

      Delete
  14. salam cik blogger...

    impian sy lepas blajar ade degree nk keje..cm bes je keje kn..tp skrg ade dgree, mintak kje situ sini, xdpt plak..dh setaun tnm aggur ni =(...nk smbung master, cm mls nk nk tepu2kn otak..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sekarang nk cari keje mmg susah cin anon...saye yg hampir abes buat master ni pun tgh mencari2 kerje,,,xpe yang penting usaha mencari..mungkin rezeki kite lambat..insyaalllah Allah akan bukak pintu tuk awak..same ade rezeki bekerje atau sambung blaja...

      Delete
    2. fad sambung master kat mn?

      http://myartcrafting.blogspot.com

      Delete
  15. Salam tuan tanah,

    Cik anon nk tye ni, utk master by research bpe thun biasa nya ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm cik anon..kalau amik master by research paling cepat setahun setengah pun blh...dan paling lame adelah 3 tahun..so awak kena abiskan paling max 3 tahun kalau tak kirenye master awak da dikire gagal la..tapi selalunye master dapat dihabiskan dalam mase 2 tahun je..

      Delete
  16. Still dalam dilema. Nak smbng, tp kpala otak rase dah pnt sngt. Nak kje, tp bkn sng nk dptnye kn. lagi stu, kj nih pnt gak sbnrnya. Lagi2 kalau kat industry. Mohon khidmat nasihat.huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu..sekarang ni kerja memang susah nak dapat...tapi takpe...kita da usaha,kite tawakal n doa je..insyaallah ada rezeki kita nanti..kalo awak nak sambung pun tak rugi sebab ilmu awak makin bertambah..urusan kerja tu bergantung pada usaha dan doa kita..akan sampai rezeki kita nanti..=)

      Delete
  17. Salam sis...sy pon nk mintak pendapat...sy baru habis Stpm..baru2 ni dpt offer kerja kt klia as a information assistant...tp skg sy dlm dilema sama ada nk accept offer tu atau sambung belajar smpi degree? Sangat2 memerlukan nasihat akak...ni email sy nuradinatasha@gmail.com...hope akak sudi reply..tks..

    ReplyDelete
  18. akak pon ada gak keinginan nak sambung master.. tp xtaw lah layak ke tak.. ermm..

    http://myartcrafting.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak try la dulu..kalo akak tak try then kite tak tahu kan...semua orang pun layak insyaallah...cume kena ade kesungguhan jela...utm sekarang offer banyak kos dalam master ni kalau betul-betul nak try..

      Delete
    2. Saya ad dua plihan..sy sh sem 3..dpat twaran kje pmbntu kastam w17..dlema ng atau x???

      Delete
    3. maaf ye lambat reply..baru bukak blog..busy ngn keje lately. Dah sem 3 ye...da lame jgk tu. Tp kerja kerajaan pun bukan senang nak dapat. lebih-lebih mase sekarang. cube tanye pendapat keluarga dan kawan. kalau rasa selepas belajar boleh dapat kerja yg lebih baik, teruskan..tapi kalau rase keluar nanti akan susah dapat keje, terimala tawaran tu. tai pastikan kite tanye dulu pendapat keluarga

      Delete
  19. Salam kak. saya baru habis degree tapi belum konvo lagi. sekarang saya dalam dilemma sama ada nak sambung keje or buat master by research. Saya ada apply beberapa keje and at the same time sv ada offer nak buat master research dengan dia. Boleh beri pendapat akak? Thanks, btw ni email saya aqilahdarif@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. tengok email ye adik..maaf sangat lambat reply..

      Delete
  20. Salam tuan blog..sye nk mintak pendapat sikut..sye skrng ni lepasan diploma politeknik dan mahu sambung lg blaja..tp kbykan org ckp stdent diploma poly susah nk dpt smbung blaja..sye mmg nk smbung blaja sgt tp tengok pointer pon 2.7 jee..mcm x ckup syarat jee nk smbung dgree..soo ape yg harus sye buat yee..ikotkan Hati x nak lg laa kerja..x ready lg..mintak pendapt sgt2 dri tuan blog..tq..

    ReplyDelete
    Replies
    1. adik da try apply blaja x? Kalau betul2 nak sambung cube apply dlu..kadang-kadang rezeki Allah bg kite x tau walaupun pointer rendah. Try cari tempat blaja yang betul-betul untuk sambung pengajian.

      Delete
  21. Salam. Tuan pnye blog... nak tanya.. sy masih bljar untk diploma. Sy skrg dah sem4. Tapi saya dpt kerja dlm SPA bidang yg sy minat. Camna. Haruskah sy smbung bljr or kerja..

    ReplyDelete
    Replies
    1. adik kena pk betul-betul. kalau adik teruskan blaja, adeka selepas belajar adik akan mudah dapat keje. keje kerajaan da betul-betul terjamin, tapi sem 4 da lame. Kalau adik nk teruskan blaja pun x rugi.. tu ilmu. mane tahu Allah bagi rezeki keje lebih baik selps abes blaja. pape pun bincang ngan family n doa kat Allah minta pentunjuk

      Delete
  22. Sekali saya terfikir apa fungsi sambung master?...nak jadi pensyarah ke?..sbb blajar ni melibatkan masa dan wang better pegi cari kerja lpas grad. Ada master pun nanti guna degree gak kerja. Kalau sbgai kepuasan diri ermmmm.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ilmu Allah tu luas..selagi kite rase kite mampu tuk belaja, x salah rasenye kalau kite sambung kan. Saya apply guna master, n alhamdullilah saye sudah pun bekerja. master atau degree tak menjadi pengukur kerana rezeki adela pemberian Allah. Menuntut ilmu adela perkara yg baik.

      Delete
  23. Salam sy pelajar lepasan diploma dan sekarang ini sedang bekerja dalm industri oil n gas selama 7 tahun. Sy dah lama berhasrat utuk sambung dgree tapi disebabkan faktor2 tertentu sy lupakan seketika niat sy tu.tapi tahun ini sy dah bersedia utuk menyempurnakan cita2 sy tu,wajarkah sy berhenti dan menyambung pelajaran sy atau terus kan saja bekerja.sy akur pendapatan bulanan sy sangat lumayan dan jawatan tertinggi dalm jabatan tetapi sy rasa terkilan kerana tak dapat penuhi cita2 sy yg lama sy inginkan tu.minta beri nasihat

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pada pandangan saya, menuntut ilmu tu mmg satu hasrat yang bagus. tapi dalam masa sekarang ni, susah untuk cari pekerjaan. semua org berlumba-lumba untuk dapatkan pekerjaan. pengalaman bekerja dalam oil n gas, bukan semua org boleh dapat. nasihat saya, awak teruskan bekerja, tapi pada masa yang same smbung belajar PJJ. saya juga bekerja dalam oil n gas industri, dan ramai kawan-kawan saye yang sambung belaja sambil bekerja. mungkin awak perlu berkorban masa sedikit tapi inshaallah akan dapat hasil yang berbaloi juga akhirnya. ni hanya pendapat saya.

      Delete
  24. Salam tuan blog.. Saya ni umur 23 tahun..bru nk smbung diploma dalam pertanian di upm... Masalah saya sekarang.. Masih muda kah umur 23 tahun utk smbung diploma..maklumlah.. Saya ni masih x arif pasal hidup.. Sbb if dh hbs diploma slama 3 tahun.. Umur saya sekitar 26tahun.. Tidak terlalu lambat kah umur saya ni? Harap membantu..masih dalam dilema sgt sbb diploma pn bukan senang nk dapat kerja.. Thanks

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dalam mencari ilmu ni x perlu risau pasal tua or muda. sesiape saje boleh menuntut ilmu tidak kire umor. yang penting kesungguhan,. mengenai pekerjaan tu x perlu risau.. banyakkan berdoa dan berusaha..Inshaallah Allah akan buka jalan rezeki untuk kita. Setiap orang ade rezeki yang berbeza-beza. bersyukurla Allah da pun bagi peluang kepade anon tuk sambung belaja. pasal pekerjaan, selepas berusaha, kite berdoa da tawakal. harap jwapan ni dapat membantu anon.

      Delete
  25. As salam..sy pn ada dilema sama ada nak sambung belajar or bekerja sblum ni..baru2 ni sy dpt offer dari lec utk bt master by research n sy dah decide pn utk terus smbung belajar..tp bila dh bt kputusan hati masih lagi ragu2 dgn kptusan yg dibuat. Risau memandangkn sy dh berumur 26thn. Adakah dah terlalu lewat?terfikir bila dah dpt master nanti senang dpt keja atau x? Tp bila baca blog sis ni n komen2 sis dekat kwn2..sy jadi yakin dngn kputusan..betul kata sis.pasal pekerjaan,selepas berusaha kita berdoa n bertawakal..Allah pasti akn beri rezeki tu nanti..usia bukan penghalang asalkan ada kesungguhan..xrugi bukak blog ni.terima kasih sis atas perkongsian dan kata2 semangat =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdullilah kalau entry ni membantu awak.. ye x rugi untuk menuntut ilmu. Saye percaya Allah akan tetap akan bei kite rezeki kalau kite berusaha n berdoa. Kdg2 mugkin rezeki Allah bagi tu dalam bentuk kita sendiri pun x sangka. goodluck tuk awak..saya doakan semoga urusan awak dipermudahkan ye..

      Delete
  26. Salam Fad,
    Nak minta pendapat...selepas 9 tahun akhirnya saya berjaya habiskan Diploma..di mana dulu tujuan belajar kerana ingin bertukar dept. Tp selepas setahun belajar dpt offer di syarikat yg lain..dan nak xnak teruskan juga hingga ke penghujungnya. ALHAMDULILLAH.
    Soalannyer: (Ada sesetengah IPTS offer Flexi entry utk sambung master, di antara syarat2 nya ialah mesti berumur 35, ada diploma dan harus menduduki exam.) Memandangkan faktor umur, Pttkah saya sambung belajar Master..atau amik degree dahulu....jika ini terjadi pada Fad, apa Fad akan buat dahulu. Thnx

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm... pasal flexi entry ni saye kurang arif tapi inshaallah saye cube beri pendapat saya. Sebenarnye kite lihat balik tujuan kite untuk sambung belaja.. kalo tujuan cik anon untuk mencari peluang pekerjaan yg lebih elok, adakah tawaran master flexi entry tu kena dengan ape matlamat atau perkerjaan yg cik anon harapkan. Kadang2 apabila kita da bekerja, majikan akan cenderung melihat pengalaman kite.. degree..master...sijil adela extra point kepade kite. kalau cik anon sudah pun ade pekerjaan, x slh kalo ingin mengambil master flexi entry ni untuk sekadar menambah extra point. Degree slalunye mengambil mase yang lama tuk dpt. Kalo cik anon tidak kisah mengenai mase, amikla dgree dahulu then master, tapi kalo cik anon rase mase itu penting, amikla master terus. tapi pastikan master yang cik anon amik tu memberi impak kepade khidupan cik anon akak dtg...harap dpt membantu

      Delete
    2. Saya tgh belajar sem1 dip umo da 21 thn,masalahnye mak suruh keje,cri duet cpt2,bukak bisnes cpt2,kawen cpt2..dye kate kalau nk blaja ni ambik masa umo sampai 30,gaji pon bkn tggi mane dye kate,lgpon course mcm dye x appreciate..klu sepupu sy bley je sambong blaja dye kate sbb sepupu sy anak org kaya..anak org kaya x payah pikir mcm mane nk buat duet and berdiri cpt2..but in my opinion,sambong blaja kte xkan menyesal bila kte da tua nnt,coz kte da buat yg terbaek utk diri kita..byk bisnes2 besar luar sana org besar2 dye pon blaja,bkn berdasar experience je,slow2 but we hit the biggest..bkn bisnes kecik2..my aunt yg sukses pon kate anak2 dye kena blaja,but why my mom nk smekan sy kena berusaha tanpa blaja mcm family dye ..terus terjun bisnes,without study,bley bukak bisnes besar ke kalau kerja x study.

      Delete
    3. Kadang-kadang mind set org ug lebih tua mungkin berbeza dengan kite. cuba amik yang positif.. pada saye xde salahnye kalo kite sambung blaja..sebab ilmu Allah tu boleh guna sampai mati. berkenaan boleh ke nk bukak bisnes besar kalau x study? jawapan saye senang sahaje.. Kalau Allah da letakkan rezeki tu tuk awk...study atau tak awk tetap akan berjaya..tapi yg penting adalah usaha..mgkin bezanye org yg study sblm bukak bisnes mungkin tidak perlu berusaha keras disebabkn ilmu yang ada..tapi jika kekurangan ilmu perlu ade usaha yg keras untuk berjaya..tapi pendek kata apa2 pun yg kita buat jgn mudah putus asa.. belaja tidak smestinya masuk u dan dapat certificate..tapi belaja dengan org yg lebih berjaya juga dikatakan belaja..sya doakan awk berjaya dalam ape jua awk ceburi.. ambil kata2 mak awk sebagai semngat tuk membakar kejayaan. buktikan kepada mak awak ilmu jg penting tuk buka bisnes.

      Delete
  27. salam tuan blog,
    saya jugak alami same thing gn others.akan grad bln 11 ni dan masih fikir nak keja atau master.dah dapat offer master tapi bimbang tak mampu nak support.master research sekali jadi RA tapi elaun hanya 1500.pikir nak bayar ptptn lg nak bayar keta lg..takut tak mampu survive.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm...saye juga mengalami masalah yg same mase mule2 grad degree dlu.. same ade mau sambung atau bekerja...tp end up saye sambung master. masa sambung dlu kerap terpiki cukup ke duit ni. kalo btl awk ingin sambung master..selain 1500 cari alternatif lain. by research slalunye mempunyai masa yg banyak...mungkin awk boleh buat home tuition atau pun berniaga secare kecil-kecilan..ramai kawan sye mcm tu dlu. tuk ptptn once awk da smbung master boleh buat letter mx penangguhan..tu dibenarkan..selepas abes master baru sambung bayar semula.. kalau awk bertekad tuk sambung saye sarankan untuk awak sambung tapi matlamat perlu clear. selepas awk abes master ape yg awk ingin lakukan.. usaha tuk capai matlamat tu..harap jawapan ni membantu

      Delete
  28. salam tuan blog,
    saya jugak alami same thing gn others.akan grad bln 11 ni dan masih fikir nak keja atau master.dah dapat offer master tapi bimbang tak mampu nak support.master research sekali jadi RA tapi elaun hanya 1500.pikir nak bayar ptptn lg nak bayar keta lg..takut tak mampu survive.

    ReplyDelete
  29. salam uolls..
    i ambl mekanikal engineering.. ekonomi skrg pn x ok.. klu bhagian consultant design tu mmg snang dpt. tp i ni x minat..i ni xbpe pndi / kurg mint dlm design. br2 ini dpt offer smbng master dlm bidang yg sama.. sbb i ni dh x larat nk tgk sbjk mekanikal..huhu.. so igt nk apply master dlm bidang mathematical engineering di unimap kmasukn januari.. master tu mixed mode.. i nk tnya klu smbng master blh apply jd lecturer trus ke? sbb i xde pngalaman bekerja..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm.. kalo sambung master blh ke jd lecturer terus? jwpan saye bergantung kepada course yg awk amik da tempat yg awk ingin mengajar. kalau awk ingin mengajr di ipta, master tidak mencukupi.. saye sarankan selepas awak dpt master cari peluang di ipta yg ingin menaja ke phd, once awk abes phd awk akan automatik di serap sebagai lec di u tersebut. tapi kalo lec poli, matrikulasi or ipts, master mungkin sudah mencukupi..tapi perlu diingat awk kena bersaing dengan yg lain tuk mendapat tempt sebagai lec. tuk pengalaman saye sarankan awk mule dgn mengajar tusyen..mengajar student sebagai tutor untuk menguatkan lg resume awk.. tapi jika awk seorang yg mmg pndai mengajar..pada sye xde masalah pun.. ape2 pun kena rajin and usaha kalo inginkan pekerjaan yg bgus..goodluck

      Delete
    2. salam. i da abis dip then cari kerja sana sini smpai skrng still x dpt keje.. i tgh konfius nk smbng deg atau x.. the problem is nk masuk u kne ade muet. muet i just band2 je then lepas ke klu nk masuk u? perlu ke i repeat muet utk msuk u? konfius la harap dpt membantu.. uurrrmmmm..

      Delete
  30. blog sis best ,banyak sambutan .saya pelajar semester 1 degree pentadbiran kesihatan .dapat tawaran temuduga pembantu setiausaha pejabat N17 .masih belum rugi kan kalau saya cuba dulu temuduga ni? sedia maklum ,kelayakan ke kerajaan pon bukan senang na dpt .peluang to susah ,tapi hanya mencuba ,kalau dapat kerja ni ,boleh je kan buat partime degree ? even starting gaji dia ,gred SPM .

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye betul saye setuju...zaman ekonomi yg tidak menentu sekrg saye nasihatkan cik cube temuduga tu. kalau ade rezeki inshallah. jika sudah bekerja pun masih boleh untuk sambung belajar, tiada masalah. Rezeki sentiase ade dimane2..bykkn berusaha dan berdoa..gudluck untuk temuduge ye

      Delete
  31. salam.. sya baru lepas abis dip cari keje sana sini still x dpt lagi.. tgh konfius nk smbng degree ke x? the problem is klu nk masuk u kne ade muet.. n muet i dpt band 2 je lepas ke klu nk masuk u, perlu ke sy repeat muet utk msuk u? konfius uuurrmmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau MUET actually based on course. Kalau mcm saya ,saya dari fakulti business UITM , tiada masalah untuk sambung degree kalau ada band 2 ,sebab saya band 2 juga 😊

      Delete
    2. Yup betul cakap cik akira..Saye nasihatkan cik eiykin supaya decide course ape yg ingin cik ambil and cuba periksa syarat-syarat kelayakannya. kalau perlu, cik mungkin perlu untuk mengambil MUET sekali lagi. Sama ade mahu sambung belaja atau terus bekerja saye nasihatkan, pada waktu ekonomi sekarang cube belajar sambil bekerja. kerana pengalaman penting begitu juga ilmu. Jika cik tidak larat belajar sambil bekerja,Cube ambil mase untuk fikir sedalamnya, kerana belaja memerlukan komitmen yg tinggi. ape-ape pun saye doakan yg terbaik.

      Delete
  32. Salam. saya student utm jugak.sambung belajar by research. sekarang baru habis satu sem. masa degree saya amik jurusan kimia industri, dan master chem engine. masalah saya sekarang dilema nak berhenti belajar master. saya risau bila sudah satu saya tade progress dari segi lab dan scope kerja. dan bincang dengan sv tap masih lost sebab sv memang lepas tangan macam tu je. semua bergantung dekat saya sahaja. saya sekarang jadi lost dan makin lama tawar hati. saya nak berhenti tapi pada masa sama sy dah terikat dgn perjanjian biasiwa. kalau berhenti belajar saya mungkin kene bayar balik semua duit.tapi kalau masih teruskan sy takut sy dah tak boleh bawak lasung dan terus bazirkn. huu pening nye. bantu saya plisa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm...saye nasihatkan awak untuk teruskan. bukan semua org akan mendapat peluang sebaik awak lagi2 pada zaman ekonomi yg teruk ini, pasti susah nk cari biasiswa lagi untuk sambung belajar. ye saye faham masalah sv ni. kwn2 sy juga ade mengalami perkara yg same. saye nasihatkan awak untuk berjumpe dengan lecturer2 lain yg mungkin dapat membantu. saye pasti ramai lec lain akan mahu membantu awk.pade mase yg same cube berkenalan dan berkongsi ilmu dengan pelajar2 master yg lain. percayela, mereka pasti akan dapat mebantu. saye harap awak akan terus berusaha..jgn putus asa. mmg bukan mudah untuk membuat research tanpa bantuan sv. memilih sv mmgla sesuatu benda yg perlu diamik kire jika anda2 di luar sane ingin membuat master or phd by research. saye doakan awk teruskan perjuangan awk dan terus kuat sehingga awk berjaya didalam master awk.

      Delete
  33. Assalamualaikum Kak Fad. Saya nak mintak pendapat. Saya sebenarnya dah ambik degree setahun setengah dah kat IPTS lepas habis STPM dulu. Tapi terpaksa berhenti sebab kekangan kewangan. Sekarang ni saya nak apply diploma balik guna SPM tahun 2010. Masalahnya nak apply pulak x dapat sbb xde dalam kategori. Mulalah bunga-bunga give up tu datang. Dah call UPU, asyik sibuk je manjang. Kadang tak angkat pun. Apa perlu saya buat Kak? Bantu saya... T_T

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm dik...adik duduk di negeri mane ye? nasihat akak adik terus ke ofis upu.kementerian pengajian tinggi. lebih bgus kalo terus ke putrajaya..kalo tidak cube kpt di negeri adik. xde masalah untuk smbung belaja semula cume mungkin prosedurnye berbeza...cube rujuk terus ke kpt negeri...di utc mungkin ade kpt.

      Delete
  34. salam..saya pun masalah sama..saya lepasan diploma dan xgrad lagi..sejak abis study haritu,saya dah start carik keja,pegi intebiu,apply vto..tapi semua asyik pending ja..saya ada niat jugak nak sambung study sebab hpnm saya 3.7, tapi fikir pasal study loan tu..buat saya bingung..nak study ka keja.. haru haru..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. cube clearkan matlamat adik dulu. kalo adik ingin bekerja, nasihat sy jgn berhenti mencube...sbb inshaallah akan ade rezeki tuk adik..tapi kalo ingin smbung belajar, amatla digalakkan..cume adik perlu pk tentang komitmen yg tinggi. membuat pinjaman adalah option yg akhir, cube cari biasiswa dahulu. walaubagaimanapun sy galakkn tuk bekerja sambil belajar kerana zaman ekonomi yg tidak menetu skrg ini

      Delete
  35. Salam Kak. And kawan2..Sekarang sy sedang habiskan latihan industri di sbuah syarikat swasta. Rasanya lepas pengalaman bkerja yg rasa seperti ini hari2..entah kenapa rasa mahu sambung belajar. He he. Kalau diikutkan sy sebenarnya mahu beralih bidang. Bidang yg sy ambil skrg adalah degree in construction technology. Memang sy mahu beralih bidang di peringkat master. Kalau boleh tak mahu bidang teknikal. Agak2 boleh kah kalau ijazah pertama berlainan bidding dengan bidding master? Sekian. Terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm.. Maaf sy jawab lambat.. Lama da x bukak blog. Soalannya.. Bolehkah amik bidang yg berbeza untuk master. Jawapan saya boleh.. Tapi bergantung jugak dengan pilihan bidang sebab pilihan bidang mesti tak lari jauh. Contoh kalau awak amik teknikal tiba2 nak amik bidang farmasi.. Memang x blh sebab bidang yang terlampau berbeza. Sebagusnya amikla bidang yang lebih kurang supaya awak ada basic semasa melanjutkan pelajaran awk ke master. Semoga dapat membantu

      Delete
  36. Assalam kak fad .. sy baru lps hbis bljr pringkt sijil . Skrg dpt tawaran untk smbung dip di upm bintulu .. skrng hati berbelah bagi sama ada nk smbung stdy atau nk cari kerja .. tlong bg pendapat kak :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm.. Inshaallah saya cuba bagi pendapat. Sama ada mahu kerja atau belajar adalah berbalik kepada matlamat kita. Jika adik sudah mendapat kerja yg adik idamkan atau pun adik heppy, teruskan. Tapi jika adik rase masih banyak yg adik perlu belajar, nasihat sy sambungla belajar. Percayala.. Rezeki ade dimane2. Inshaallah

      Delete
  37. Saya nak tanya pendapat, saya ni bru je habis diploma dan skrg tengah sambung degree. Tapi macam dah tak ada minat dah nak belajar. Dilema nak sambung ke tak, ada tak cadangan mana satu yg saya patut pilih sama ada sambung ataupun berhenti?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saudari sedang melanjutkan pelajaran? Nasihat saya teruskan pelajaran saudari. Kuatkan semangat saudari kerana bukan senang dapat peluang lanjutkan pelajaran. Teruskan berusaha.. Inshaallah Allah akan buka jalan tuk saudari

      Delete
  38. Assalam tuan blogger...
    Sy stdnt utm sem akhir,sy dpt offer kerja & smbg master dlm masa yg sama...Manakah yg harus saya pilih?Mohon pendapat

    ReplyDelete
  39. Saya merupkn student utm semester akhir...Sy dpt offer kerja & master by research sekali gus....Mohon pendapat samada kerja @ sambung master?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pada saya, saudari kena lihat dari sume sudut. Kalo keje tu ok da menepati yg saudari mahu accept, bukan senang untuk mendapat peluang kerja pada mase kini. Tp jika saudari rase pekerjaan itu tidak menepati ape yg saudari mahukan, sy rase saudari patut grab tuk smbung blaja. Peluang kerja inshaallah akan menyusul. Harap membantu

      Delete
  40. Salam .. saya bekas pelajar uitm kerana. Saya juga peminjam ptptn. Saya mengambil keputusan untuk berhenti ketika dalam semester 4 kerana saya rasa berat.(diploma sains). Saya yang secara sukarela ingin mengambil kos ini. Mungkin rezeki saya bukan disana.Saya kecewa pada mulanya. Hampir 5 bulan saya mengalami depression kerana saya memikirkan tentang apa nasib saya selepas ini dengan hutang ptptn yang hampir mencecah rm10,000 yang harus saya bayar balik. Saya juga bukan dalam kalangan keluarga yang senang. Umur saya sekarang 20 tahun.. ibu bapa saya sudah mencecah umur warga emas. namun saya masih berkeinginan untuk sambung belajar juga satu hari nanti. In sha Allah. Buat masa sekarang saya berhasrat untuk bekerja bagi menyelesaikan dahulu hutang ptptn saya. Doakan saya ye :')

    ReplyDelete
    Replies
    1. Inshaallah.. Sy doakan.. Semoga pergorbanan saudara yg memikirkan kesenangan ibu dan bapa diberikan rahmat dan rezeki dari Allah inshaallah

      Delete
  41. Salam, saya sepatutnya dah grad diploma tapi disebabkan saya ada gagal dan repeat subjek so tak lah dapat grad on time then bila dekat semester kedua akhir saya tak tahan dengan stress dikecam oleh classmates dan termasuklah lecturers. YES, lecturers. So, saya berhenti study, mmg saya malu dgn adik2 junior saya yg saya ni extend semester, saya pun tak nak juga give up lagipun malu tu okay lagi tapi yang tidak sanggup and tak tahan lngsung dgn cemuhan, kecam, hinaan dgn lectures sendiri. Skg, saya tumpukan nak cari kerja then nak try PJJ je bila dah cukup dah saving. Boleh saya tanya, kalau CGPA hanyalah cukup makan sahaje and diploma tak habis so dalam resume tu boleh tak saya letak dalam column education tu diploma dan adakah saya perlu print slip keputusan yang latest punya? Terima kasih kepada sesiapa yang sudi menjawab.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jangan risau akan hinaan dan cemuhan. Tunjuk kepade mereka kamu juga boleh berjaya.. Berkenaan dengan resume.. Tuk bahagian education, boleh letak diploma sahaje tanpa pointer.. Tetapi sesetgh organisasi mereka mahu melihat pointer. Pada sy yg penting tulisla skill dan pengalaman yg kamu ada dengan baik supaya dapat menarik perhatian mereka. Harap dapat membantu

      Delete
  42. Salam sy dalam dilemaa skrng..sy pelajar uitm jurusan mechanical engineering..skrng ni sy berbelah bhgi nk terusk atau berhnti ..niat dihati ingin menukar cos yg sedia ad kepada jurusan pengurasan pemasaran..jika diturskan sy bimbang tidak dpt memberikan komitmen sy terhadap pemblajran sy..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh sy tahu anda di semester berape? Nasihat sy, kalau masih di tahun 1,teruskanla niat untuk menukar jika mmg tidak boleh lagi untuk meneruskan kos yg sedia ade. Ini untuk mengelakkn dari kerugian mase dan wang. Tapi ape pun, berbincangla dengan lecturer untuk mengetahui pendapat mereka

      Delete
  43. Assalam...saya sekarang dalam dilema..saya konvo tahun lalu iaitu 2015...tahun 2016 saya kerja untuk cari pengalaman..tahun 2017 saya plan untuk sambung master by research...saya ingin menjadi pensyarah tapi saya takut tak mampu..mohon pendapat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tidak mampu dari segi ape ye? Pada sy, jika awak sudah tetapkan mahu menjadi penayarah, berusaha sehingga niat itu tercapai. Inshaallah Allah akan sentiase mudahkan pencarian ilmu.. Ape pun, percayela pd rezeki.. Allah pasti tahu ape yg terbaik untuk awk.. Semoga membantu

      Delete