KaLo SuDi FolloW La SaYe.. TheN INSYAALLAH i Will fOllow U bAcK..=p

Monday, August 9, 2010

MeMbaYar FidYah

...Bayar Fidyah Cepat...


.....hai bloggers semua.....
Disebabkan lagi satu hari je lagi kite nak menyambut bulan Ramadhan
aku nak post sumthing yang memberi manfaat la kat korang sempena bulan mulia ni
Bila sampai bulan puase semua orang dah pikir
"nak pakai baju raye wane ape ek tahun ni??"
"kalo g raye nanti mesti dapat duit raye"
"nanti bukak pose mesti mak massk sedap2"
TAPI korang ingat x bape banyak pose yang korang x ganti lagi?????
soaln cepumas..hehe
so, pade sesiapa yang x ganti pose lg kenala bayar fidyah yek
kat sini ade cara2 cm ne nak kire berapa cupak beras yang korang kena sedekah kat fakir miskin
tapi sekarang dah senang
korang pg je kat kaunter kat majlis agama ckp nk byr fidyah
nanti die suh isi form then korang kena kirala bape korang kena byr
then duit tu diorg akan beli kn beras dah sedekah kat fakir miskin
sumber ini dari Majlis Agama Islam Johor
majlis agama negeri lain tak tahula sistem diorang cmne
tapi rasenye semua majlis agama sama kot
ni cara nak kire...


Bil
Golongan
Fidyah
1

Orang yang meninggalkan puasa Wajib kerana uzur syar'ie atau sengaja

Wajib qada' sebelum datangnya Ramadan akan datang, sekiranya masih belum di Qada' maka dikenakan fidyah
2

Uzur tiada kebarangkalian untuk sembuh atau sakit yang disahkan oleh doktor tidak boleh puasa.

Fidyah dikenakan pada tahun itu juga dan tidak perlu meng-qadha puasanya.

3

Ibu hamil atau menyusukan anak yang tidak berpuasa kerana bimbang akan:

1. Kandungannya terjejas
2. Air susunya kering
3. Sekiranya tidak berpuasa kerana dirinya

Fidyah dikenakan pada tahun itu juga. Hendaklah diqadha sebelum melangkah Ramadhan akan datang sekiranya tidak mengqadha puasa sehingga masuknya Ramadhan, maka berpuasa kerana dirinya dikenakan fidyah berganda WAJIB qadha sebelum ramadhan akan datang dan sekiranya masih belum mengqadha maka barulah dikenakan fidyah.


Kadar fidyah bagi tahun 1429H ialah RM 1.25 sehari.
Pengiraan Fidyah (beras)
1 gantang Baqdad = 2.7kg
1 cupak beras = 675gram

atau bersamaan dengan RM 1.25 bagi sehari yang ditinggalkan

Pengiraan Fidyah

Kaedah 1

Contoh: Sekiranya seseorang telah meninggalkan puasa selama 10 hari pada tahun 2005, pengiraannya seperti berikut:

2005
20061+} 6
20072+
20083
Jumlah6

6 x RM5.00 (fitrah semasa) x 10 hari (tinggal puasa)
--------------------------------------------------------------------------------------
4 ( nilai mud / cupak )

= RM 75.00

Kaedah 2

Contoh :
Seseorang meninggalkan puasa selama 10 hari tetapi sudah bertahun-tahun dan tidak mengetahui tahun bila ditinggalkan puasanya itu, Pengiraannya seperti berikut:

3 ( ulama bersepakat) x RM 5.00 (fitrah semasa ) x 10 hari (tinggal puasa)
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
4 { nilai mud / cupak )

=RM 37.50




**Selamat Membayar Fidyah Kawan2**

2 comments: